Spring naar inhoud

Waarom?

Ach, ach, ach we hebben afgelopen weken (te) hard gewerkt. Enthousiast en optimistisch waren we begonnen, maar daarna was het gewoon meters maken. Stug doorgaan met bouwen om de vorstvrije opslag af te krijgen. Klaas bedacht de constructie, deed het timmerwerk en ik ontfermde me over ‘t lichtere werk zoals isoleren, schilderen en 'de catering’. De vele regen maakte het lastiger, waardoor we bezig bleven met zeilen spannen om droog te kunnen bouwen.

Als we moe waren gingen we toch nog even door, omdat we de deadline van 1 sept. voelden. Dan moeten de laatste spullen uit de schuur van ons oude huis weg zijn.
Doorzetten doe ik op kracht en ik verhard steeds meer om dat op te kunnen brengen. Klaas kost het ook kracht en hij wordt daardoor kwetsbaarder. We bewegen zo ieder een andere kant op en dat geeft soms wrevel. Maar aan het eind van de dag laten we dat los en zeggen we tegen elkaar: ’We hebben het samen toch maar weer volbracht’.
Dáarom vinden we camperen zo fijn. Ik kom niet in de verharding en Klaas voelt zich ook in balans. Dan leven we meer ontspannen, komen we tot een creatief schrijfproces en ontvouwen zich diepere inzichten.

Elke ochtend begint hier met een boswandeling met hondje Pinke, terwijl Klaas op zijn gemak wakker wordt. Het bos is dan zó stil, waardoor ik wel eens een ree of eekhoorntjes tref en de zingende winterkoninkjes hoor. ’s Avonds lopen Klaas en ik een spier-ontspannende wandeling en Pinke gooit dan dartel dennenappels in de lucht, om er vervolgens achter aan te rennen. Echt heel leuk. Zo ziet blijdschap eruit!

Na jaren van verbouwen en klussen, gaan we er vanuit dat het na deze zomer écht definitief rustiger wordt op dat front. We zijn een beetje hardleers op dat vlak. Klaas is 70 en hoewel hij fit is en er ook plezier heeft, wil hij graag ook meer tijd besteden aan andere manieren van creëren, zoals keramiek maken.
Ik heb de symptomen van fibromyalgie en zit nu in het traject van de reumatoloog. Het begon ruim 10 jaar geleden met ’s nachts pijnlijke stijfheid in de rug en het heeft zich uitgebreid en verergerd naar heupen, schouders en polsen. Naast dagelijkse pijn ervaar ik minder energie en verminderde spierkracht. Fibromyalgie komt bij 1 op de 50 mensen voor. Het is een aandoening van de spieren en het bindweefsel, waarbij het hoe en waarom door de reguliere gezondheidszorg niet verklaard kan worden. Het wordt ook wel weke-delen-reuma genoemd. Ik heb vele behandelaars bezocht, maar nu pas begint de diagnose duidelijk te worden. Dagelijks moet ik op mijn fysieke grens letten. Sommige dagen voel ik me redelijk, andere dagen ben ik gesloopt. Om minder pijn te hebben moet ik overdag meer rust nemen. Klussen in dit tempo is gewoonweg te zwaar voor me. Het leven is een leerschool.