Spring naar inhoud

De winst van tegenslag.

Oh, wat zou ik me vroeger geïrriteerd hebben aan zo’n titel, ‘zo zweverig’. En nu kan ik inderdaad winst halen uit tegenslagen en ervaar ik het als aardse logica.

Met een reisklare camper bij ziekenhuis Assen hoorden we 22 oktober de onderzoeksuitslag: in de prostaat van Klaas zijn kwaadaardige cellen gevonden. Het is een milde vorm, zonder uitzaaiingen.
Niet leuk, maar geen drama. Het vraagt om zorg, dus we moeten onze winterreis een aantal maanden uitstellen. Jammer. We hadden even tijd nodig om om te schakelen. (We gaan ervan uit dat we dan wel een paar maanden later zullen terugkomen…)
Eind november wordt er een MRI-scan gemaakt. Begin december weten we dan definitief welke behandeling nodig is, maar we richten ons op een operatie. (prostaatverwijdering)

We voelen ons rustig bij de situatie. Klaas voelt zich lichamelijk en mentaal goed.
We hebben er voor gekozen om net als tijdens het reizen in de relaxstand te gaan. Dat zijn we in NL niet zo gewend en dus dit aanleren is al winst.
Klaas is weer lekker gaan kleien, we hebben ieder onze schrijfbezigheden, we lezen, wandelen en zijn beiden bezig met het maken van een fotoboek. We voelen ons rijk dat we in het bos staan en genieten van de natuur om ons heen.
Met thermo-ondergoed, het houtkacheltje en elektrische radiator kunnen we het goed op temperatuur houden.

Het behandeltraject is soms onderwerp van ons gesprek, maar we parkeren het vrij eenvoudig. Onze innerlijke ontwikkeling heeft deze periode weer een nieuwe dimensie en dat omarmen wij hartelijk.
Het woord kanker heeft sterke (maatschappelijk aangeleerde) associaties die niet behulpzaam zijn voor een mens; met verlies als basisangst.… Ook mijn brein produceert soms zulke gedachten.
Piekergedachten of pijnlijke emoties zie ik als een directe uitnodiging tot een dieper contact maken met mijzelf, voorbij deze gedachten. Dankbaar voor de behulpzame methodes kan ik erkennen en onderzoeken wat er speelt om daarna bewust de focus verleggen naar wie ik - zonder deze gedachten - werkelijk ben. Ik verbind me met dat deel in mij dat altijd blijft, ongeacht de omstandigheden.
En daarna is de verbinding met Klaas ook zo voelbaar, wat diepe vreugde geeft bij ons beiden.

Dus het is een bijzondere periode, waarbij ik steeds vaardiger word mijn innerlijke vrede te ervaren... Ik ontdek steeds meer het verschil tussen wie ik werkelijk ben en mijn overlevingsmechanismen. Die winst maakt me gelukkig.