Spring naar inhoud

Het camperleven-gevoel.

Zonder uitleg vooraf onderging Klaas, de 11de februari, blaasonderzoeken en zonder uitleg over de uitslag werd hij 3 uur later uit het ziekenhuis ontslagen. Hoe Spaans! De bloedingen waren weer opgelost, dat hadden ze goed aangepakt, dus wij vonden het wel best.
Een week later gingen we terug voor controle bij de uroloog, wat ook weinig informatie opleverde. Gepusht door de Nederlandse secretaresse, hebben we over de communicatie een klacht ingediend en ook met de arts hierover een gesprek gehad. Het ziekenhuis profileert zich juist als internationaal ziekenhuis, niet als Spaans ziekenhuis.

De dagen in het ziekenhuis miste ik in contact met Klaas ‘iets’, maar hij zei toen dat hij zich hetzelfde als altijd voelde. Bij het terugkomen in de camper merkte hij op dat hij tóch weer tot zichzelf moest komen. Dus waar wij mensen in die stadse energie onszelf niet eens missen, kan het toch gebeuren dat (een deel van) onszelf afgesloten is. Het geeft inzicht in hoe energieën ons beïnvloeden en dat we dus niet 'onafhankelijk' zijn... Interessant!

We realiseerden ons ineens dat Klaas de afgelopen 2 maanden in 5 ziekenhuizen heeft gelegen. Best wel een intensieve tijd dus. Klaas voelt zich goed, maar dat was steeds al zo. Hij dwingt zichzelf om nog langer rustig aan te doen. Het vertrouwen dat het nu echt goed gaat moet nog wat groeien, maar met frisse moed gaan we ervan uit dat het nu klaar is. We hebben nog 4 maanden om lekker aan ons reizende camperleven toe komen, waarbij we dichtbij onze eigen, innerlijke natuur kunnen blijven. De rust om bewust te leven is voor ons ‘het camperleven-gevoel’.

Een week in de natuur van Finestrat doorgebracht met steeds langere wandelingen en prachtige vergezichten. We ervaren plezier in hoe deze camper past in het landschap.
Eindelijk zijn de temperaturen boven de 20 graden en met de volle zon hebben we een aangenaam warme camper. Met deuren en ramen geopend zien we de roze bloeiende amandelbomen, vlinders, vogels, veel ontluikende bloemen met paarse, oranje, geel en witte kleuren en een eekhoorntje drinkend bij de waterbron. Ik rommelde relaxt: breien en lezen van autobiografische e-boeken uit de online bibliotheek. Mijn concentratie is in slakkentempo aan het terugkomen; af en toe kan ik weer wat schrijven en lezen met diepgang. Fijn.
Vanwege weinig lichamelijke kracht deed ik er een hele week over om het zout/ zand van storm Helena van de camper te wassen. Steeds een meter en dan weer pauze... en dit met het spoelwater van de kledingwas. Daar kan ik plezier bij ervaren: dat het lukt om duurzaam met water om te gaan in dit gort droge Spanje.

Ondertussen pakte Klaas met gemak zijn schrijfproject op, over ‘de gedachte werkelijkheid’. Hij beschrijft wat men als werkelijkheid zag en hoe zich dat ontwikkelde, gedurende de hele geschiedenis vanaf het ontstaan van de aarde tot en met het heden. Het geeft inzicht in de ontwikkeling van het bewustzijn.
Tijdens al die uren erover lezen, schrijven en nadenken, ontwikkelt hij zijn visie op een mogelijk toekomstig beeld van de werkelijkheid, die hij ook nog toe gaat voegen.
Het is me nogal een onderwerp! Het geeft zulke mooie gespreksstof. Fantastisch deze zinnige tijdsbesteding in ons reizende bestaan.
Drie weken geleden hadden we een tref met een gelijkgestemde camperaar, die ook een basisperceeltje heeft in het Norger bos. Hij vond het prachtig om te zien hoe Klaas ‘leeft’ als hij over zijn boek vertelt.
En deze dagen kwam een vriend van Klaas langs in zijn camper. In december had hij aan deze filmmaker de inhoud van zijn schrijfwerk uitgebreid voorgelegd en nu konden ze die draad weer mooi oppakken. Wat genoot ik ervan om het animerende gesprek tussen deze twee mooie, verschillende karakters te aanschouwen!
Klaas vindt in hem de perfecte support, omdat hij nieuwe handvaten aangereikt krijgt over de indeling en vorm van zijn project. Daarbij is het enthousiasme dat van die vriend naar Klaas toekomt een fantastisch fijne opsteker: ‘Je hebt echt een klomp goud in je hoofd, die moét eruit en gedeeld worden. Het overzichtswerk over de ‘Evolutie van ons Bewustzijn’ is hét leesvoer waar de zoekende mens hongerig naar is, zeker nu. Wat je nu in de steigers hebt staan is zeker al 80% van dit boek, dus maak het deze reis af, Klaas. Je weet niet half wat je in handen hebt!’

‘Dat iets onbegrijpelijk is, wil nog niet zeggen dat het niet bestaat’
(Blaise Pascal, wis- en natuurkundige 1623–1662)