Spring naar inhoud

Milieu-verantwoording

Klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis, grondstoffencrisis… Ons ecosysteem staat op instorten. 'The house is on fire!'
's Werelds 19 rijkste landen plus de Europese Unie zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van 80% van alle broeikasgassen op aarde. Rijke landen hebben klimaatverandering veroorzaakt, terwijl de gevolgen ervan vooral de arme landen treffen. Nederland staat op de vierde plek op de ranglijst van rijkste landen ter wereld. Deze planeet leefbaar houden vraagt van ons bewustzijn en het terug brengen van onze uitstoot.

Fossiele brandstof is door onze camper op diesel, de grootste vervuilingspost. Helaas!! We gaan heel bewust met onze kilometers om en rijden gemiddeld 11.000 km per jaar. Elektrisch rijden is voor campers nu nog niet mogelijk, maar we volgen de ontwikkelingen op de voet.

Geen huis is daarentegen onze grootste bijdrage aan duurzaamheid.
Met onze manier van klein wonen verbruiken we 75% minder water, 50% minder (groene) stroom 85% minder gas, dan gemiddeld met huis. Met een winterverblijf in zuid Europa zijn we vooralsnog duurzamer, dan bij het bewonen van een huis.

Een gemiddelde Nederlander heeft een uitstoot 15.800 kg CO2 uit, gelijk aan 3,6 aardbollen. Dat betekent dat we 5,7 hectare grond per persoon, waar de beschikbare bio-capaciteit maar 1,7 hectare per persoon is (= 4435 kg CO2)
(Als we bínnen NL zouden blijven is het zelfs 0,78 ha grond per persoon)
De persoonlijke uitstoot van Anneleen is ong. 2330 kg CO2 per jaar uit, gelijk aan 0,85 hectare. Klaas stoot persoonlijk ong. 2800 kg CO2 per jaar uit, gelijk aan ruim 1 hectare. Daarbij stoot 'de BV. Nederland' nog eens 4450 kg CO2 per persoon uit met de infrastructuur, gezondheidszorg, overheid etc., maar daar hebben wij niet direct invloed op.

Compensatie:
* Deelname aan een bomenproject van Stichting Wakk. In kleinschalige projecten in het regenwoud van Tanzania, compenseren we met 11 ton CO2 ruimschoots onze dieseluitstoot. Daarnaast draagt dit kleinschalige initiatief bij aan de economie, onderwijs, gezondheid en het milieu van de lokale bevolking. http://www.stichtingwakk.nl/
* Met de aankoop van 2,6 hectare natuurgrond dragen we bij aan CO2 opslag en herstel van biodiversiteit.
* Met ruim 3 hectare ecologische landbouwgrond bij Land van Ons, dragen we bij aan herstel van biodiversiteit en een gezond ecosysteem. Deze burgercoöperatie ondersteunt boeren in hun transitie naar duurzame landbouw en staat op de 7de plaats van de ‘Duurzame top 100’. https://landvanons.nl/

Er is niet genoeg aarde voor iedereen om de CO2-uitstoot te compenseren, maar als rijke Nederlanders hebben we de luxe om onze leefwijze aan te passen: van kwantiteit naar kwaliteit. Less IS more!
In het dagelijkse leven gebruiken we minder of geen vlees en vis/ vliegen/ spullen/ apparaten/ kleding/ zuivel en afval. (Daarbij meer lokaal, biologisch en 2de hands.)
Waar we meer van hebben is vrijheid/ geld besparing/ rust en ontspanning/ genieten/ natuur/ zon/ vrije tijd/ gezondheid/ natuurlijk ritme/ voldoening/ overzicht & helderheid.