Spring naar inhoud

Milieu-verantwoording

November 2021
CO2 uitstoot, afname van biodiversiteit, stikstofcrisis… Ons ecosysteem staat op instorten. 's Werelds 19 rijkste landen plus de Europese Unie zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van 80% van alle broeikasgassen op aarde. Rijke landen hebben klimaatverandering veroorzaakt, terwijl de gevolgen ervan vooral de arme landen treffen. Nederland staat op de vierde plek op de ranglijst van rijkste landen ter wereld. Deze planeet leefbaar houden vraagt van ons bewustzijn van onze uitstoot.

Fossiele brandstof is door onze woon-camper op diesel, de grootste vervuilingspost. Helaas!! We gaan heel bewust met onze kilometers om en rijden gemiddeld 10.000 km per jaar. We stoten 10% meer CO2 uit dan een gemiddeld een auto per jaar verbruikt. Elektrisch rijden is voor campers nog niet mogelijk, maar we volgen serieus de ontwikkelingen.

Geen huis bewonen is daarentegen onze grootste bijdrage aan duurzaamheid.
Met onze manier van klein wonen verbruiken we 75% minder water, 50% minder (groene) stroom en 85% minder gas, dan gemiddeld met huis.

In ons totale huishouden is de ‘footprint’ de helft kleiner dan een gemiddeld stel in Nederland. Onze restuitstoot compenseren we.

Compensatie:
* Ons bosperceel compenseert 75% CO2 van ons dieselverbruik.
* Deelname aan een bomenproject van de Stichting Wakk. In kleinschalige projecten in het regenwoud van Tanzania, compenseren we 11 ton CO2 wat de totale CO2 uitstoot is van ons samen. Daarnaast draagt het bij aan de economie, onderwijs, gezondheid en het milieu van de lokale bevolking. http://www.stichtingwakk.nl/
* Mede-eigenaarschap van ecologische landbouwgrond bij Land van Ons, voor herstel van biodiversiteit en het ecosysteem. Deze coöperatie staat op de 7de plaats van de ‘Duurzame top 100’. https://landvanons.nl/

Er is niet genoeg aarde voor iedereen om de CO2-uitstoot te compenseren, maar we hebben de luxe om onze leefwijze aan te passen: van kwantiteit naar kwaliteit. Less IS More

Hoe doen we dat?
Geen/ minder/ weinig: vlees en vis/ vliegen/ spullen/ kleding/ zuivel/ afval/ en (ik persoonlijk) kinderen. (Daarbij meer lokaal, biologisch, 2de hands)

En wat levert het ons op?
Veel/ meer/ overvloedig: vrijheid/ geld besparing/ rust en ontspanning/ genieten/ natuur/ vrije tijd/ gezondheid/ natuurlijk ritme/ voldoening/ overzicht & helderheid.

Mikieucentraal CO2-voetafdruk.: https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/aom/code/08ffbKKvFrBb